Antonian maailma

Marleen Gorris, Antonia, Hollanti, 1995, 102 min, K12
Kieli: Hollanti
Tekstitys: suomi tai ruotsi

Lyhyt esittely

Antonian maailma kertoo Antoniasta, joka vuosien jälkeen palaa synnyinkyläänsä ja perustaa matriarkaalisen yhteisön. Elokuvassa fantasiaelementit yhdistyvät osaksi henkilöhahmojen tavanomaista maailmaa tai näyttäytyvät siinä hetkellisesti.

 

Elokuvan tarina liikkuu 50 vuoden aikajanalla kuvaten paitsi Antonian elämää ja vanhenemista, myös yhteiskunnan muutosta ja historiallista kehitystä. Monissa aikalaisarvioissa elokuvan julistettiin kuvaavan jonkinlaista naisten utopiaa: maailmaa, jossa naiset hallitsevat ja päättävät kaikesta omaehtoisesti. Miehet ovat olemassa ja läsnä yhteisössä, mutta naiset ovat vapaita päättämään elämästään, suhteistaan ja seksuaalisuudestaan. Yhteisö on ennen kaikkea naisten yhteisö, jota heidän toiveensa ja halunsa määrittävät. Se ei kuitenkaan ole täydellinen: myös täällä on surua, kärsimystä ja erilaisia uhkia..

 

Antonian maailma on elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Marleen Gorrisin (s. 1948) töistä tunnetuin. Useita hänen elokuviaan, kuten esimerkiksi A Question of Silence (1982) ja Broken Mirrors (1984), pidetään tärkeinä teoksina feministisen elokuvan kaanonissa.